Световният номер едно в тениса Новак Джокович за девети път се класира на финала на Откритото първенство на Австралия.

Сърбинът победи с 6:3, 6:4, 6:2 тръгналия от квалификациите Аслан Карацев от Русия. Така Ноле стигна до 28-ия си финал в турнирите от Големия шлем, с което изравни Рафаел Надал. Водач в тази класация е Роджър Федерер с 37 двубоя за титлата.До момента Джокович има 17 титли от Шлема.

Мачът започна равностойно, Карацев не показа нерви. Но осемкратният шампион от Australian Open постепенно взе надмощия, като търсеше бекхенда на опонента си и го проби на нула за 5:3. Джокович после затвори сета с гейм на нула с шестия си ас, като записа 10 поредни точки.

Доминацията на Ноле продължи и той отново направи брейк на нула за 2:1 в следващата част.Пак на нула за 4:1. При 5:2 сервираше за сета, но роденият във Владикавказ Карацев успя да върне единият пробив при втората си възможност в мача. При 5:4 Джокович повтори упражнението, но този път стигна до два сетбола, но не успя и руснакът стигна на два пъти до точка за връщане и на този брейк, които 33-годишният белградчанин спасяваше с отличен сервис. При третата възможност ретурът на Карацев излезе в аут и сърбинът изрева мощно с облекчение, предава БНР.

Джокович почна с пробив и третата част, но борбеният Аслан го върна за 2:2. Това амбицира Новак и моментално направи нов брейк. Той продължи да играе агресивно и проби отново за 5:2 и подаваше за място на финала. Поведе с 40:15 и завърши с ас.

Сърбинът наниза общо 17 точки директно от начален удар и записа общо 30 печеливши удари при 14 непредизвикани грешки. За Карацев, който записа общо осем победи в турнира в Доха и Мелбърн, включително и срещу Григор Димитров, балансът е 24-30.

В другия полуфинал в петък играят руснакът Даниил Медведев и Стефанос Циципас от Гърция.