Данийл Медведев се класира за финала на Аустрелиън Оупън, след като надви Стефанос Циципас с 6-4, 6-2, 7-5 за малко над два часа игра.

Руснакът спечели убедително първите два сета, като реализира един пробив в откриващата част и два във втората. Той потегли с такъв и в началото на третия сет и когато изглеждаше така, сякаш Медведев ще триумфира безпроблемно, първата ракета на Гърция върна брейка и затрудни съперника. Руснакът обаче запази самообладание, проби отново на свой ред и сервира успешно за мача. Той се класира за втория си финал в турнирите от Големия шлем след сблъсъка за титлата на Ю Ес Оупън през 2019, когато отстъпи в драматичен петсетов трилър на Рафаел Надал.

„Не беше лесно, видяхме какво направи той с Рафа – първите два сета доминираше, но след това обърна. Честно казано се стегнах в третия сет. За нас не е като Роджър и Новак с по 50 полуфинала. Не мога да дам точен отговор. Опитвам се да правя асове, да държа топката в корта. Когато той водеше с 4-3, единственият ми шанс беше да направя ас. Успях да контролирам нервите си накрая, не знам какво щеше да стане, ако се беше стигнало до четвърти сет. Да, той със сигурност беше уморен след мача с Рафа, това обаче не го видяхме тогава. Днес в мача, когато го движех по корта, не му беше лесно, това се превърна в моя стратегия“.

„Нямам отговор, честно казано. Просто работя усърдно и съм щастлив, че съм на финал. Ще запазя тази серия, това е великолепно постижение. Преди Париж се чувствах ужасно, мисля, че усърдната работа ми помогна, надявам се да продължа напред. Придобих голям опит от петсетовия финал с Рафа в Ню Йорк, играх срещу един от най-великите, сега ще съм срещу друг от най-великите. Няма много напрежение, той никога не е губил в осемте си финала, цялото напрежение е върху Новак. Надявам се да изляза, да покажа най-добрия си тенис, ако играя добре, мога да печеля срещу големите имена. Той има много повече опит, но и много повече какво да губи“, заяви руснакът след успеха си.

Медведев записа 20-а поредна победа, датирайки от Мастърса в Париж в края на миналата година, като спечели последователно надпреварата в зала „Берси“, Финалите на АТП в Лондон и отборната надпревара АТП Къп с Русия. В неделния финал на Откритото първенство първенство на Австралия той ще играе с осемкратния шампион в Мелбърн Новак Джокович, който се справи вчера със сънародника на Медведев – Аслан Карацев, в три сета. Медведев, който при успех във финала ще се изкачи до второто място в световната ранглиста, има седем мача срещу световния номер 1, като е спечелил три от тях, включително и последния във Финалите на АТП в груповата фаза с 6-3, 6-3.

Двамата имат и двубой на Аустрелиън Оупън през 2019, когато Джокович триумфира в четири сета на 1/8-финалите. Сърбинът никога не е губил финал в Мелбърн, печелейки титлата през 2008, 2011-13, 2015-16, 2019-20. /БГНЕС