Новак Джокович е спечелил контузен титлата на Australian opeп, призна сърбинът ден след триумфа си на финала над Даниил Медведев.

Сърбинът вдигна деветия си трофей в Мелбърн, въпреки че през цялата втора седмица е играл с разкъсване на мускул в коремната област. Медицинският екип на турнира също за първи път внесе разяснения по темата, която се превърна в една от водещите около първата за годината надпревара в Големия шлем.

Новак е разкъсал мускула си в мача срещу Тайлър Фриц от третия кръг, а след това изигра още четири двубоя - срещу Милош Раонич, Александър Зверев, Аслан Карацев и Медведев. На корта срещу Фриц той загуби два сета като едва успяваше да върне топката, преди обезболяващите да подействат.

След това вървяха съмнения дали ще играе изобщо срещу Раонич, а някои експерти пък изказаха съмнения, че преиграва и драматизира, без да е наистина сериозно травмиран.

"Прегледите на скенера веднага след мача му срещу Фриц показаха разкъсване в хоризонталния коремен мускул под реброто, с големина от 1.7 милиметра - се казва в официалния доклад на медицинския щаб на Australian open, цитиран от "Монитор". - Бяхме помолени информацията да остане далеч от публичното достояние. Самият състезател е решил дали да продължи да играе."

След финала разкъсването вече е 25 милиметра, съобщиха вчера хората от екипа на Ноле.