Треньорът на Новак Джокович Горан Иванишевич сподели, че е „реалистично“ световният номер 1 да не играе отново до началото на сезона на червени кортове, за да се възстанови напълно от разкъсване в коремната област, получено на Аустрелиън Оупън.

Сърбинът получи травмата по време на успеха си в трети кръг срещу Тейлър Фриц и изглеждаше несигурен в това дали ще продължи участието си в надпреварата от Шлема.

Въпреки това, той не само успя да преодолее болежките, но и завоюва 18-а корона от най-висока категория в тениса. Сега вероятно той ще си вземе допълнителна почивка и може да не се появи на корта до април.

„Реалистично е. Сега зависи и от контузията, разбира се, но няма нужда да бързаме. Единственият турнир, в който може би ще играе, е този в Маями. Мисля, че следващият му ядрено-магнитен резонанс е след две седмици, така че ще видим. Бих искал да го видя на 100% готов за клей сезона в опит да спечели още веднъж титлата от Ролан Гарос“, започна хърватинът за Tennis Majors.

Ако Джокера не играе този месец, той ще пропусне турнира от сериите АТП 500 в Ротердам (който стартира тази седмица), както и една от двете надпревари от същата категория в Дубай или Акапулко – в добавка към първия турнир от Мастърс 1000 в Маями, който започва на 24 март. Сезонът на червени кортове стартира на 5 април, като първата Мастърс надпревара в Монте Карло е на 11 април.

Иванишевич предположи, че световният номер 1 може да започне да играе в по-малко турнири, приоритизирайки тези от Големия шлем, но графикът му няма да бъде особено променен.

„Ако погледнете към графика му в последните 5-6 години, не е като да е играл в много турнири. Не мисля, че някой може да се концентрира само и единствено върху Шлема, тъй като е нужна добра подготовка и в другите турнири. Например, Новак се чувстваше уверен в себе си преди Откритото първенство на Австралия след двата тежки мача на АТП Къп".

"Сигурен съм, че ще играе в няколко турнира на клей преди Ролан Гарос, една надпревара на трева преди Уимбълдън, и след това следва Олимпиадата преди Ю Ес Оупън. Ще видим какво е положението с турнирите в зала, но от годишна гледна точка, той може да играе в 2-3 турнира по-малко, което не е особена разлика“, завърши бившият шампион на Уимбълдън 2001.

Тази седмица Джокович изравни рекорда на Роджър Федерер по общ брой седмици на върха на мъжкия тенис, заставайки на първата позиция за 310-а седмица. Триумфът му в Мелбърн гарантира, че той ще задмине постижението на швейцареца на 8 март.

Отсъствието му от предстоящите турнири този месец означава, че следващите го в ранглистата Рафаел Надал и Данийл Медведев ще получат шанс да съкратят изоставането си до върха, въпреки че и двамата са на повече от 2000 точки зад Джокович. /БГНЕС