Втората ракета на България в женския тенис Виктория Томова отпадна в първия кръг на WTA 500 турнира в зала в Санкт Петербург.

Тя отстъпи на преминалата през квалификациите китайка Синю Уан с 1:6, 7:5, 5:7 след повече от 2 часа игра, въпреки че отрази четири мачбола. В първата част след 1:1 159-ата в световната ранглиста китайка спечели пет поредни гейма, а с това и сета.

В откриващия гейм на следващата част  Синю Уан имаше точка за нов пробив, но Томова го отрази и после спечели подаването си. След това 26-годишната софиянка стигна до първия си брейк в мача за 3:1, който беше моментално върнат. Това амбицира Виктория и тя отново проби, но след това и затвърди за 5:2.

В деветия гейм българката сервираше за изравняване на сетовете, но не успя и 19-годишната азиатка върна брейка. Томова спечели частта в 12-ия гейм, когато направи пробив на нула.

Решаващият трети сет започна зле за софиянката, която набързо допусна два брейка и резултатът стана 0:3. Нашата представителка върна единия пробив, но моментално допусна нов за 1:4.

Веднага след това Виктория отново взе сервиса на китайката, но за четвърти път не успя да спечели гейма при свой начален удар. Така при 5:2 Уан сервираше за място на осминафиналите, но Томова я проби.

В следващия гейм българката отрази четири мачбола и успя най-сетне да спечели подаването си. Азиатката пак подаваше за победата, но отново беше пробита и така Вики стигна до 5:5. Веднага след това обаче отново загуби сервис гейма си и Синю Уан за трети път застана на началния удар, за да затвори срещата и този път успя.

Двете тенисистки си размениха общо 16 пробива в мача, седем от които бяха за българката. Томова си тръгва с 1 точка за световната ранглиста, където е на 142-ото място и с 6650 долара от наградния фонд на турнира.