Националът за Купа „Дейвис“ Адриан Андреев преодоля първия кръг на тенис турнира на клей от сериите „Чалънджър“ от категория 50 и с награден фонд 31 440 евро в Оейраш, Португалия.

Преминалият през квалификациите българин направи обрат срещу Чун-хсин Цен от Тайван и го победи с 1:6, 7:6(5), 6:3 след 2:48 часа игра. На няколко пъти софиянецът беше на две точки от загубата, но оцеля и спечели.

В първия сет 19-годишния Андреев взе откриващия гейм, но след това загуби шест поредни. Той беше пробит за 1:2, а в следващия гейм имаше пет възможности за рибрейк, но не успя и след това до края на сета взе общо четири точки.

Цен проби за 3:1 във втората част. При 2:5 Адриан сервираше за оставане в двубоя и се справи със задачата. След това 283-ият в света азиатец подаваше за победата, но софиянецът успя да постигне брейк при четвъртата си възможност и резултатът стана 4:5.

Стигна се до тайбрек, в който Андреев поведе с 4:2 точки при смяната на половините. Той стигна до сетбол при 6:5 и го реализира след топка в аут на съперника.

Решаващият сет започна  пробив за тайванеца, но Адриан го върна моментално с чудесен минаващ удар. След това Цен повика физиотерапевт на корта. Българинът проби за 3:1, но на свой ред азиатецът направи рибрейк, предава БНР. Андреев направи нов пробив за 5:3 и след това сервираше за победата. Той поведе с 40:0, но съперникът отрази трите мачбола. При четвъртия обаче Адриан приключи с фохенд уинър по правата.

С достигането дотук българинът заслужи 6 точки за световната ранглиста, където е №387.

В сряда Димитър Кузманов ще играе на осминафиналите срещу третия в схемата американец Ернесто Ескобедо.