Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна с победа участието си на турнира от сериите Мастърс в Монте Карло.

Гришо надделя над германеца Ян-Ленард Щруф след чиста победа 6:3, 6:4. Мачът трябваше да се състои вчера, но програмата беше объркана заради падналия дъжд в Княжеството.

Така хасковлията поведе в директните двубои срещу Щруф, след като до момента двамата си бяха разменили по два успеха. Това беше трети сблъсък помежду им в Монте Карло. През 2017 година, когато германецът обърна до 4:6, 6:3, 6:2 в своя полза, а две години по-късно Димитров си върна - 7:6(2), 6:4.


В третия гейм Григор поведе с 40:15 на свой сервис, но допусна пробив, който Щруф след това затвърди за 3:1. Димитров направи рибрейк, при това на нула за 3:3. 29-годишният българин продължи да доминира и проби отново за 5:3, след което сервира за спечелването на частта и се справи със задачата.

Германецът прекъсна негативната серия от пет поредни загубени гейма в началото на втората част. След това Григор отрази две точки за пробив, за да направи 1:1. Хасковлията спаси още два брейкбола в следващия си сервис гейм. Веднага след това Димитров проби за 3:2 след форхенд в аут на съперника.После отрази пета точка за пробив в сета и затвърди. При 3:5 Щруф подаваше за оставане в мача и се справи със задачата. След това българинът застана на сервис, за да приключи двубоя. Той поведе с 40:15 и реализира първия с ас.

Димитров реализира и трите си точки за пробив. Той вкара 70 процента първи сервис и спечели 74 процента от точките при разиграването му.

Следващият съперник на Гришо е френският ветеран Жереми Шарди. Победителят от този мач най-вероятно в трети кръг ще се изправи срещу 11-кратния шампион в Монако Рафаел Надал.