Ракета №1 на България Григор Димитров се класира за 3-ия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло, след като елиминира опитния французин Жереми Шарди (№56 в света) след 7:6(3), 6:4.

Гришо имаше надмощие над 34-годишния си опонент през цялото време и се наложи напълно заслужено. Така хасковлията увеличи преднината си пред Шарди в директните мачове на 4 успеха срещу 2 загуби.

В следващия кръг Димитров най-вероятно ще срещне рекордьора по трофеи в Монте Карло Рафаел Надал. По-късно днес испанската легенда играе срещу аржентинеца Федерико Делбонис, №87 в света. Надал е абсолютен фаворит в сблъсъка, като има 4 победи от 4 мача срещу Делбонис, в които не е губил и сет.

Гришо и Надал да играли 3 пъти помежду си в Монте Карло и в трите случая българинът губи. Единият е на 1/2-финалите през 2018 г. с 4:6, 1:6. Във всички срещи предимството на Краля на клея е смазващо – 13:1. Единственият успех на Григор е през 2016 г. в Китай с 6:2, 6:4.


Още във втория гейм на двубоя 29-годишният българин стигна до точка за пробив и я реализира без игра след двойна грешка на съперника. След това Димитров авторитетно затвърди за 3:0. При 5:3 Григор сервираше за сета, но Шарди върна брейка при общо третата си възможност. При следващото си подаване хасковлията отново беше в ситуация 30:40, но се спаси с отлично насочен начален удар.

Стигна се до тайбрек. Размяната на половините дойде при резултат 3:3 точки. После Гришо стигна до три поредни сетбола при 6:3 и реализира още първия с чудесен ретур.

В следващата част Димитров стигна до точка за пробив в първия гейм, но 34-годишният Шарди успя да я отрази. Григор постигна своето в петия гейм. Той поведе с 40:0 при сервис на съперника и проби при втората възможност, когато съперникът изпрати топката в аут. Веднага след това той отрази общо три точки за рибрейк и затвърди на 4:2. В следващия гейм бившият №3 в света пропусна две възможности за нов пробив. При 3:5 французинът сервираше за оставане в двубоя и се справи. След това Димитров подаваше за победата. Той стигна до мачбол и го реализира незабавно с форхенд уинър.

С успеха българинът си осигури 90 точки за световната ранглиста, където е №17, както и 29 хиляди евро от наградния фонд.

Снимка: БГНЕС