Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби още на старта на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид, макар да игра смело, спасявайки цели пет мачбола.  Нашето момче откри днешната програма с мач срещу южноафриканеца Лойд Харис и беше тежък фаворит на хартия, но загуби неприятно с 3:6, 6:3, 6:7 (5).

Харис, който е №53 в световната ранглиста, пребори хасковлията в решаващия и много равностоен трети сет, в който си позволи дори да пропусне три мачбола при подаването на Димитров в осмия гейм. 

Лойд водеше с 5:2, но допусна пробив, когато сервираше за победата в деветия гейм и тайбрек трябваше да определи победителя. В него двамата си размениха по два мини-пробива в първите шест разигравания и очевидно бяха нервни. Драмата стана пълна, защото при 6-3 Харис докосваше победата, но пропусна още два мачбола, за да завърши мача в 12-ото разиграване в тайбрека.

Българинът постигна само три аса (при три двойни грешки), срещу 12 за неговия съперник, който направи и само две двойни грешки. Това беше първи мач между двамата. 

Григор пък изигра първи официален двубой след операцията на зъб вследствие на инфекция, която му попречи да вземе участие в Барселона и Ещорил в последните две седмици.