Деветкратният шампион от Мастърс 1000 тенис турнира в Рим Рафаел Надал се класира на полуфинал. Вторият поставен испанец взе реванш от №6 в схемата Александер Зверев за загубата миналата седмица в Мадрид и се наложи с 6:3, 6:4 в двучасов двубой.

Рафа започна устремно мача и поведе с 4:0 гейма. Зверев се окопити и върна единия пробив. При 5:3 левичарят от Манакор сервираше за сета. Надал падна лошо в опит да стигне къса топка на германеца. След това съперникът стигна до брейкпойнт, но испанецът го отрази, след което реализира първия си сетбол.

В следващата част Саша поведе с 40:0 при сервис на опонента си в четвъртия гейм, но не успя да пробие. Това вдъхнови Надал който направи брейк веднага след това за 3:2. В десетия гейм 34-годишният Рафа сервираше за място на полуфиналите. Той отрази три точки за пробив и после стигна до мачбол, който реализира незабавно с излизане на мрежата и бекхенд воле по диагонала.

Следващият съперник на Надал е изненадата Райли Опелка. Американският исполин се наложи над аржентинския левичар Федерико Делбонис със 7:5, 7:6(2).