Втората ракета на България в мъжкия тенис Димитър Кузманов намери днес място в квалификациите на „Ролан Гарос“, които започват на 24 май в Париж.

Така 27-годишният пловдивчанин сбъдна мечтата си и ще стане десетият наш тенисист с участие в турнирите от Големия шлем.

Първи това сториха съгражданите му - близнаците Божидар и Матей Пампулове, които записаха първо участие за България в пресявките на Откритото първенство на Франция през 1973-а. Същата година ги последва Любен Генов в квалификациите на Уимбълдън.

Първият българин в основна схема в Шлема беше Милен Велев, който дебютира на Откритото първенство на Австралия през 1994 година, където губи в първия кръг от Матс Виландер.

Първата победа ни носи Орлин Станойчев през 2000 година на „Ролан Гарос“ срещу Стефан Юе. Другите ни участници са Радослав Лукаев, Ивайло Трайков и Тодор Енев и разбира се Григор Димитров.

Димитров е най-успешният българин в тениса, а в турнирите от Големия шлем е достигал до полуфиналите в Мелбърн, Лондон и Ню Йорк.

Така за момента на „Ролан Гарос“ ще ни представят Димитров (поставен в основната схема) и Кузманов при мъжете, Цветана Пиронкова, Виктория Томова, Изабелла Шиникова и Елица Костова при жените в пресявките и Пьотър Нестеров при юношите.