Роджър Федерер може да не продължи участието си в Откритото първенство на Франция по тенис. Швейцарецът надигра Доминик Кьопфер (Германия) с 3:1 сета в третия кръг на „Ролан Гарос“ и така достигна за рекорден 68-и път осминафинал в турнир от Големия шлем.

След продължилата повече от 3 часа и половина среща, която завърши около 1 часа след полунощ, 40-годишният Федерер обяви на пресконференцията, че предстои да бъде взето решение, дали да продължи в Париж.

23-кратният шампион от Големия шлем каза: „Преминаваме през тези мачове, анализираме ги детайлно и гледаме какво предстои. Ще направим същото и сега. Трябва да реша, дали да продължа да играя или не, дали не е прекалено голям риск в момента да продължа и дали най-доброто не е да си взема почивка“, каза той, цитиран от БНР.

Маестрото трябва да играе с италианеца Матео Беретини в понеделник. Седмица по-късно обаче той трябва да е на тревните кортове в Хале (Германия), където за него започва сезонът на трева. Швейцарецът винаги е признавал, че участието му на Ролан Гарос е най-вече подготовка за Уимбълдън.

„Нямам седмица между тук и Хале като обикновено, трябва да видим кое е най-доброто за Уимбълдън. След всеки мач тук и в Женева оценявах ситуацията и как съм на сутринта след това, как е коляното, как се чувствам - допълни Федерер. - В тренировките не съм бил в битки от три часа и половина. За мен да съм на корта и да играя 3 часа и 30 минути изобщо не е нормално. Тези, които са имали такава операция, разбират гледната ми точка. Предпочитам да съм на мястото на Рафа или Новак, които казват, че се чувстват добре и, ако играеш добре, печелиш. Нямам това чувство в момента. За мен това са стъпки напред към нещо, което е наистина важно за мен.