Новак Джокович и Рафаел Надал изиграха поредния класически мач помежду си, но след повече от 4 часа и 20 минути битка, световният №1 детронира испанеца и „Ролан Гарос” ще има нов шампион. 

Сърбинът се наложи с 3-6, 6-3, 7-6, 6-2 и ще се изправи срещу Стефанос Циципас в битката за титлата в неделя. Надал пъс ще трябва да почака още малко за рекорден 21-а успех в турнирите от Големия Шлем. 

Матадорът претърпя едва третата си загуба в Париж, където има 14 титли и цели 105 победи. В общия баланс между двамата Джокович увеличи предимството на 30-28. 

„Това със сигурност е най-хубавият мач, който съм играл в Париж” заяви щастливият победител след триумфа, който наистина бе епичен. 

В началото нищо не предвещаваше подобна развръзка, след като Надал набързо поведе с 5-0 в първия сет и се очертаваша пълна катастрофа за Жокера. Джокович обаче запази спокойствие и макар и да загуби първия сет, във втория вече бе различен. 

Той направи пробив в началото, а след като Рафа го върна, отново проби подаването на съперника и не изпусна контрола, за да затвори втората част. 

В третата сърбинът сервираше при 5-4, но Надал не се предаде и се стигна до тайбрек, в който обаче Джокович се наложи със 7-4 точки. 

Рафа направи ранен пробив в четвъртия сет, но съперникът му бързо изравни, а след това и увеличи серията си до 6 поредни гейма, за да стигне до страхотната победа. 

Джокович спечели повече точки при първи и втори сервис, както и при ретур – 47% срещу 41%. Той направи 8 пробива от 22 възможности, докато Надал отговори с 6 от 16. Голямата разлика обаче бе в непредизвиканите грешки – 37 за Новак срещу цели 55 за Надал, което доведе и до загубата на испанеца.