Шампионът от „Ролан Гарос“ Новак Джокович стана единственият тенисист с двоен Кариерен Голям шлем – т.е. спечелил е по два пъти титлите в четирите големи турнира.

Сърбинът има общо 19 трофея от Шлема. Девет от тях са завоювани в Мелбърн, пет на Уимбълдън, три на Откритото първенство на САЩ и две в Париж.

„Много съм горд, че влезнах в историята на любимия ми спорт. Като отчитам всички събития от последните 48 часа, това е едно от трите най-големи постижения в моята кариера. Победих Рафа след четири часа и половина игра, така че в събота даже не тренирах“, разказа Джокович на пресконференцията след мача.

„Циципас се бореше за първа титла от Шлема, което не е лесно. От друга страна той нямаше какво да губи, така че стартира мощно. Във втория сет имах голям спад – физически и психологически, така че той напълно доминираше. Успях да се пренастроя и да се върна в мача в третата част. Пробих и Стефанос започна да изпитва съмнения".

"След това нагласих ударите си и взех инициативата. В моята глава звучаха два гласа. Единият казваше, че всичко е пропаднало и мачът е загубен. Трябва да призная, че след първите два сета той звучеше много убедително. Трябваше да включа втория глас и да се убедя, че всичко е в моите ръце“, разкри 34-годишният белградчанин.

Ноле обяви, че смята да продължи да подобрява върховите постижения в тениса.

„Относно рекорда на Надал и Федерер в Големия шлем (20 титли – бел. ред.), той никога не ми се е виждал недостижим. Сега не ми достига един трофей, но ние всичките продължаваме да играем. Продължавам да гоня този рекорд, но не забравям, че имам мой собствен път“, допълни световният номер едно Джокович.