Роджър Федерер започна с победа сезона си на тревни кортове, след като надигра трудно представителя на Беларус Иля Ивашка със 7-6 (4), 7-5 за малко над час и половина игра.

Швейцарецът, действащ шампион в надпреварата от 2019, след като миналата година изданието в германския град бе отменено заради пандемията от коронавирус, трябваше да спасява две точки за пробив в четвъртия гейм на откриващата част – това се оказаха и единствените две възможности за брейк в първия сет. Стигна се закономерно до тайбрек след надмощието на сервиращите, а там Федерер показа по-голямата си класа и реализира третия си сетбол, за да поведе в резултата.

Във втората част десеткратният шампион в турнира отново трябваше да прояви търпение. Той пропусна мачбол в десетия гейм, но не сбърка при четвъртата си възможност и се класира за осминафиналите на турнира, където ще играе с победителя от двубоя между Феликс Оже Алиасим и Хуберт Хуркач. Напред продължиха Корентен Муте, който отстрани седмия поставен Давид Гофен след 1-6, 7-5 и отказ на белгиеца, Джордан Томпсън и Маркос Гирон – американецът чака в следващата фаза победителя от мача между номер 1 в схемата Данийл Медведев и Ян-Ленард Щруф.

По-рано през деня стана ясно, че вторият поставен Стефанос Циципас, който загуби финала на Ролан Гарос от Новак Джокович в неделя, няма да играе поради натрупана умора. Той бе заменен в основната схема от „щастливия губещ“ Яник Ханфман от Германия, който ще се изправи срещу френския квалификант Артур Риндернех.