Новак Джокович продължава да пише историята на световния тенис. Сърбинът спечели за шести път в кариерата си “Уимбълдън”, след като на финала в Лондон надигра италианеца Матео Беретини с 6:7(7), 6:4, 6:4 и 6:3.

Така 34-годишният Джокович изравни постижението на Роджър Федерер и Рафаел Надал, като и тримата имат по 20 титли от Големия Шлем. Освен това Ноле триумфира и в третия за годината турнир от Шлема, след като преди това взе титлите на Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос. Джокович е едва петият в историята и втори след Род Лейвър през 1969 година, който печели първите три големи турнира за годината.

Следващата цел пред Джоко е “Златен Шлем”. Досега единствено Щефи Граф при жените през 1988 година е успявала да спечели всичките четири турнира от Големия Шлем и Олимпийските игри в календарна година.

15 000 зрители изгледаха мача на централния корт на “Уимбълдън”, сред които холивудската звезда Том Крус, който се готви да посети и финала на Европейското първенство между Англия и Италия по-късно тази вечер. Беретини, който игра за първи път в кариерата си финал в Шлема, пък бе подкрепян от мощна агитка.

Финалът в Ол Ингланд Клъб започна добре за сърбина, който проби в началото на първия сет и поведе с 5:2, но след това Беретини, който бе в серия от 11 поредни победи на трева преди днешния финал, намери играта си и навакса изоставането си, за да стигне до тайбрек. В него италианецът бе по-вдъхновен и се наложи със 7:4, за да поведе в резултата.

Джокович отговори по шампионски и проби още в откриващия гейм на втората част, след което натрупа преднина от 4:0, която Беретини успя частично да намали, но в крайна сметка съперникът му изравни след 6:4.

В третия сет един пробив бе достатъчен за Джокович, за да стигне до успех с 6:4, а Беретини започна да показва първи признаци на умора.

Четвъртата част бе равностойна до 3:3, когато петкратният шампион нанесе своя удар и взе подаването на съперника си, след което затвори мача с нов пробив при третия си мачбол след 3 часа и 23 минути игра.

Статистиката след края на срещата подчерта по-солидната игра на Джокович, като той направи по-малко печеливши удари от съперника си - 31 срещу 57 за Беретини, но и значително по-малко непредизвикани грешки (21/47). Джокера често използваше атаки към мрежата с добра успеваемост, като спечели 34 от 48 такива разигравания.