Французинът Гаел Монфис се превърна в 11-ия действащ тенисист, който записва 500 победи на ниво АТП, след като се наложи над Алекс Де Минор от Австралия с 6-3, 7-5 в мач от втория кръг на Мастърса в Синсинати.

Монфис записва първата си победа в Тура срещу белгиеца Ксавие Малис през 17 години, а след тежък период и слаба форма покрай пандемията от коронавирус, тази нощ успя да влезе в елитен клуб. Той се превръща в едва втория французин с 500 успеха в Оупън ерата след Ришар Гаске, който има 560.

"Чувството е страхотно. Щастлив съм да запиша победа номер 500. Това е страхотно постижение и съм много горд. Играя вече доста време. Ако трябва да бъда честен, не знаех, че съм толкова близо до номер 500, това е голямо число. Когато започвах с тениса, не съм си представял, че ще запиша толкова много победи", сподели Монфис след двубоя с Де Минор.

Монфис е част от поколението френски тенисисти, наричано "четиримата мускетари", което включва още Гаске, Жил Симон (494 победи) и Жо-Вилфред Цонга (465). Четиримата често са критикувани, че не са реализирали големите очаквания към тях и не са донесли на Франция титла от Големия шлем.

"Постижението на Гаел е важно за нас. Това, което правехме през кариерите си, никога не беше достатъчно. Но днес вече знаем, че сме играли с тримата най-велики тенисисти на всички времена. Можем да сме горди, че играхме с това поколение и спечелихме много. Всички имаме близо 500 победи", сподели Цонга.

В богатата си кариера Монфис е спечелил 10 титли от Тура и загубил още 21 финала, като той е достигал поне един финал във всеки сезон от 2005 година насам. 34-годишният французин има два полуфинал в турнирите от Големия шлем, три финала на ниво Мастърс и върхово постижение от номер 6 в световната ранглиста, както и едно участие във Финалите на АТП.

На осминафиналите в Синсинати Монфис ще срещне четвърти поставен в схемата Андрей Рубльов от Русия. /БГНЕС