25-годишният руснак Даниил Медведев сътвори сензация на финала на US Open, разбивайки големия фаворит Новак Джокович с 6:4, 6:4, 6:4 за 2 часа и 17 минути игра.

Така световният №1 пропусна уникалната възможност да стане първият тенисист с 21 титли от Големия шлем. В момента той дели върха с Рафаел Надал и Роджър Федерер, които също имат по 20.

Освен това сърбинът можеше да стане първият тенисист от 1969 година насам, който печели и четирите турнира от Големия Шлем в рамките на една календарна година. Тогава за последно това прави Род Лейвър.

Медведев игра изключително солиден тенис и проби още в първия гейм на двубоя, при първата си точка за пробив. Руснакът имаше труден момент в третия гейм, но удържа и до края на сета пазеше аванса си - 6:4.

Във втория сет Медведев спаси пет точки за пробив и на свой ред проби в петия гейм, за да затвори частта със същия резултат. Той беше безпощаден от форхенд, бекхенд и сервис, а освен това успяваше да вкара дължина на топката в ключови разигравания.

Джокович играеше прилично от дъното на корта и видимо не изглеждаше разколебан, но грубите грешки на мрежата зачестиха и той невярващо за мнозина изостана с 0:4 гейма в третия сет, които се дължеше и на невероятната защита на неговия опонент.

След 2 часа и 6 минути игра Медведев имаше мачбол на собствен сервис, но за първи път се пропука и беше пробит, а след това Ноле съкрати пасива си на 4:5 гейма. За втори път поставеният под №2 в схемата сервираше за титлата и този път прошка нямаше - руснакът пропусна втория си мачбол в мача, но беше безпощаден при третия.

Така той спечели първата си титла от Големия шлем, след като загуби в три сета именно от Джокович финала на Australian Open тази година.

Медведев допусна цели 9 двойни грешки днес, срещу само три за Джокович. При асовете обаче руснакът завърши с 10 повече (16:6). И двамата записаха 80% спечелени точки на първи сервис, но разликата дойде при точките за втори сервис - 58% - 40% в полза на новия шампион. 

Друг възлов момент от финала може да се открие в статистиката на спасените точки за пробив. При Медведев те са 5 от 6, докато при Ноле - само 4 от 8. Джокович все още води с 5:4 победи в преките двубои с руснака, но Медведев е спечелил четири от последните им шест дуела.