Стефанос Циципас разкри, че възнамерява да се ваксинира срещу COVID-19 тази година, след като предизвика противоречиви коментари миналия месец, казвайки, че ще го направи само ако ваксинацията стане задължителна в тениса.

23-годишният грък направи изявлението по време на Мастърса в Синсинати, като допълни, че не е притеснен от страничните ефекти на ваксината и не планира да се ваксинира. Сега обаче изглежда, че той е променил решението си заради ползите от евентуална ваксинация. „Ще се ваксинирам тази година. За да мога да ходя на ресторанти и по магазини. Подкрепям всички, които се ваксинират. Не съм лекар, а тенисист – позволено ми е да нямам най-обоснованото и точно мнение, когато става въпрос за медицински проблеми“, сподели той за Antenna TV.

Световният номер 3 бе лицето на кампанията „Остани у дома“ в Гърция по време на пика на пандемията от коронавирус миналата година. „Не виждам причина някой на моята възраст да се ваксинира – не е достатъчно тествана и има странични ефекти – докато не стане задължителна, всеки може да решава сам за себе си“, бяха думите му преди месец в Охайо.

Коментарите му предизвикаха реакция от гръцкото правителство. „Той няма познанията и изследванията да прецени относно нуждата от ваксини. Стефанос Циципас е страхотен атлет, неговите умения в спорта и принос за спорта в страната са безспорни. Това, което обаче е заложено на карта, е неговата способност да преценява нуждата от ваксини или дали ваксината е била тествана за значителен период от време. И…той няма нито познанията, нито изследванията, нито научния труд, който да му позволи да формира мнение за това“, каза говорител на правителството.

Циципас ще участва тази седмица в отборната надпревара Лейвър Къп, която ще бъде излъчена на живо по Евроспорт, независимо че пропусна мача с Литва за Купа Дейвис през уикенда поради травма на стъпалото.