Серина Уилямс навършва 40 години в неделя, като дългогодишният й треньор я определи като „най-великата на всички времена“ и пионер на тенис „заплашителността“. Американската суперзвезда продължава да бъде на кота 23 титли от Големия шлем, на една от рекордьорката за всички времена Маргарет Корт.

Въпреки това, френският й наставник Патрик Муратоглу сподели за АФП, че наследството й е осигурено. „Маргарет Корт играеше във време, когато три четвърти дори не отиваха в Австралия за Аустрелиън Оупън, където тенисът беше аматьорски спорт, когато жребиите бяха с по 16 играчи“, започна Муратоглу. Австралийката Корт спечели 11 от титлите си от Шлема на домашната си надпревара.

„Не искам да проявявам неуважение към Маргарет Корт, но това е друга ера. Да, ще бъде по-добре, ако Серина счупи рекорда й, но ако не го направи, тя все още ще бъде най-великата тенисистка на всички времена“. Уилямс, чиято сестра Винъс, седемкратна шампионка от Шлема, продължава да играе в Тура на 41 години, спечели последната от 23-те си титли в Мелбърн през 2017.

Трофеят бе постигнат, докато тя бе бременна с дъщеря си Олимпия, която бе родена през септември онази година. Предвид факта, че бившата световна номер 1 Серина е сега на 40-о място в световната ранглиста при дамите, бяха повдигнати въпроси относно бъдещето на спорта. „Тя все още го има в себе си. Въпросът е колко силно го иска и какво е готова да направи, за да стигне там?“, продължи Муратоглу.

„Откакто е с дъщеря си, нещата са по-трудни. Тя изпитва затруднения с това, че не може да постави детето си зад тениса, което е напълно разбираемо. Мисля, че това е основната причина да не спечели титла от Големия шлем. Семейството й идва на първо място и за да можеш да правиш страхотни неща е една област, тази област не може да бъде на второ място. Тя си прави равносметка и ще видим какво ще излезе от нея“.

Уилямс загуби четири финала от Шлема след триумфа си на Аустрелиън Оупън 2017. Тя не е достигала до финал на турнир от Големия шлем от Уимбълдън 2019-а насам. Американката пропусна тазгодишното издание на Ю Ес Оупън в Ню Йорк, където спечели първия си Шлем през 1999, поради травма на адуктора. Последната от 73-те й титли в кариерата дойде в Оукланд през януари 2020.

Ако Уилямс не успее да подобри рекорда на Корт, Муратоглу е на мнение, че тя трябва да ценена за оръжията, които е донесла на спорта – както на корта, така и извън него, в продължение на 26-годишната й кариера. „Тя промени тениса. Серина донесе атлетично измерение, което нямаше до тогава, отвори вратите, със сестра й Винъс, на цяло поколение от играчи, защото тенисът беше спорт за белите. Тя създаде тенис заплашителността, защото имаше присъствие, което кара другите да се страхуват от нея. За дълъг период от време това беше впечатляващо. Тя донесе и бизнеса в женския тенис. Тя има такава аура, превърна се в маркетингов обект и доказа, че огромните контракти са възможни за играчите“.

Муратоглу започна работа с Уилямс през 2012 и проследи развитието й като играч както физически, така и психически. Той допълни, че играчът от мъжка страна, който може да бъде сравнен с чистата й воля за победа, е световният номер 1 Новак Джокович, който има три Шлема по-малко в кариерата си. /БГНЕС