Роджър Федерер сподели, че Рафаел Надал и Новак Джокович „имат различна настройка“ в сравнение с него в момента, като швейцарецът продължава възстановяването си от три операции на коляното.

Надал и Джокович имат по 20 титли от Големия шлем – колкото и Маестрото, като съперниците на Федерер участваха по редовно в Тура и в Шлемовете през последната година и половина. 40-годишният швейцарец претърпя две операции на колянотов миналата година, след това още една интервенция след отпадането на четвъртфиналите на Уимбълдън. Той сподели през август, че се цели в завръщане на корта през 2022.

Но Федерер признава, че двамата му големи съперници са с настройката да се борят за титли, докато той просто иска да се върне отново на корта и да играе любимия си спорт.

„Мисля, че годината за Джокович отново беше феноменална. Ще бъде много интересно да се види, за всички трима от нас, как ще продължат нашите кариери. Невероятно е, ако трябва да съм честен, че всички трима от нас имат по 20 титли от Големия шлем. Уау. Когато аз идвах, рекордът беше 12 и „Пистолетът“ Пийт Сампрас го достигна и задмина, като постигна 14.

„Тогава аз го минах през 2009, печелейки 15-та си титла. Това беше огромен момент за мен, да го изравня в Париж и след това да го подобря на Уимбълдън. Но смятам, че другите са с различна настройка от мен в момента. Мисля, че и тримата искаме да спечелим колкото се може повече титли още, защото се нуждаеш от това, за да си на това ниво. Както казахте, загуба в четвъртфиналите на Уимбълдън обикновено не е достатъчно добро, но за мен пътят е труден и дълъг и заради това моята перспектива е малко по-различна“, сподели Федерер за списание GQ.

Третата операция на коляното за швейцареца го принуди да се оттегли от Олимпиадата в Токио. Той призна след дългата пауза заради травмите, че не е сигурен колко дълго ще може да продължи да играе.

„Решението за Олимпиадата беше базирано чисто и просто на коляното и знаех, че не трябва да играя. Разбира се, че съм готов да дам всичко за Олимпиадата и големите поводи, но не бях на 100%. И може би това се дълги отчасти на изражението, което направих на Уимбълдън, разочарованието, гнева и всичко останало в края на мача. Но това е част от кариерата на един спортист, да се бори с предизвикателствата. И тъкмо това трябва да разбера оттук нататък – как мога да продължа напред“, завърши Маестрото.