Испанката Гарбине Мугуруса се класира за полуфиналите на Финалите на WTA в Гуадалахара, Мексико, след като победи естонката Анет Контавейт с 6-4, 6-4 в заключителния си мач от груповата фаза.

Контавейт спечели първите си два мача в група Теотиуакан на надпреварата и вече бе сигурна за първото място и позиция в полуфиналите, докато Мугуруса се нуждаеше от успех, за да намери място сред най-добрите четири. Опитната испанка успя да покаже най-доброто от себе си, за да сложи край на серията на Контавейт от 12 поредни победи в Тура и да постигне целта си.

По този начин Мугуруса завършва на второ място в групата и във вторник ще се изправи срещу своята сънародничка Паула Бадоса, която спечели група Чичен Ица. Така в полуфиналите на заключителния турнир в женския календар ще има две испанки за първи път в историята. "Невероятно е, че остават четири тенисистки и две са испанки, това само показва страхотното ниво на тенис в Испания и нашата школа. Ще бъде интересен мач, исторически, надявам се и публиката да бъде в залата. Който играе по-добре, ще продължи към финала", коментира след успеха Мугуруса, която достигна първия си полуфинал в турнира на осемте най-добри от дебюта си през 2015 година.

В другия мач от групата чехкинята Каролина Плишкова победи сънародничката си Барбора Крейчикова с 0-6, 6-4, 6-4 и също завършва груповата фаза с баланс от две победи и една загуба, но с по-лош актив при сетовете. Плишкова загуби 10 от откриващите 12 гейма, но след това намери играта си и стигна до обрат.

Тази вечер гъркинята Мария Сакари и водачката в схемата Арина Сабаленка от Беларус ще определят последната полуфиналистка в надпреварата в директен сблъсък. Бадоса вече е сигурна за първото място и ще срещне полякинята Ига Швьонтек, която няма шанс да продължи напред след две загуби до момента. /БГНЕС