Водачът в световната ранглиста на тенисистите Новак Джокович говори снощи пред акредитираните журналисти на финалите на АТР във виртуална пресконференция, след като се класира на полуфиналите в Торино с победата си над Андрей Рубльов, която беше под номер 40 за него в заключителните турнири.

Сърбинът бе любезен да отговори и на въпроса на Българското национално радио дали си спомня срещу кого е била първата от 40-те победи на финали, където е печелил пет пъти трофея и ще се опита тази година да изравни рекорда на Роджър Федерер от шест титли.

„Добър въпрос, първата ми победа трябва да е била през 2008 година, защото предишната година също участвах на финалите (б.а. – в Шанхай), но загубих и трите си мача. Може би е била срещу Гаске, тогава спечелих турнира. Ще си спомня, но ми трябва време, защото са минали толкова години, толкова мачове. Помня всичките си титли от финалите на АТР“, заяви Джокович.

След като му припомних, че първият успех всъщност е бил срещу Хуан Мартин дел Потро преди 13 години – 7:5, 6:3 в груповата фаза, Ноле благодари за информацията.

Той говори и за доста неща извън тениса – футбол, музика... Норвежки журналист го попита какво мисли за играча на Борусия (Дортмунд) Ерлинг Холанд и 34-годишният белградчанин го определи като един от най-добрите нападатели в света. След което обясни защо Златан Ибрахимович е дошъл да го види в Торино тази седмица.

„Ибрахимович ми е приятел от повече от 10 години Познаваме се, говорим на един език, имам общи корени. Освен това той е легенда в своя спорт и пише историята на футбола и винаги се радвам да се видим, колкото и рядко да имаме възможност.  Чудесно е да видим голяма звезда от спорта да дойде да гледа тенис, което дава допълнително внимание на нашия спорт“, коментира Новак.

Той обясни, че харесва всички музикални инструменти, но саксофонът го привлякъл, защото е универсален и дава различен тип музика. „Саксофонът е много труден инструмент, но може би някой ден ще напредна толкова, че да мога да свиря заедно с този голям диджей, който е в залата в Торино. Кой знае?“, каза с усмивка 34-годишният сърбин.

Ноле обясни и защо обръща толкова голямо внимание на почитателите и защо толкова дълго време е раздавал автографи и си е правил селфита с фенове преди пресконференцията.

„Разбирам колко уникална е възможността за децата, които могат да дойдат може би само на един мач, да видят тенисистите в игра. Те искат да направят снимка с тях или да вземат сувенир, или автограф. Опитвам се да задоволя всички, не е възможно, но се опитвам да не разочаровам, особено младите хора и децата, защото съм бил в тяхното положение като малък“, обясни Джокович.