Всички тенисисти, които ще участват на Откритото първенство на Австралия, насрочено за януари в Мелбърн, ще трябва да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, потвърди в събота мениджърът на турнира Крейг Тайли. Това увеличава натиска върху световния No1, сърбина Новак Джокович, девет пъти шампион в Мелбърн, който отказва да каже дали е ваксиниран или не, пише АФП.

Откритото първенство на Австралия, първият турнир от Големия шлем за годината, ще се проведе от 17 до 30 януари в Мелбърн. Вторият по големина град в Австралия трудно преодоля 260 дни на затваряне, което го превърна в един от градовете в света с най-дълго продължил локдаун.

Миналият месец щатът Виктория, чиято столица е Мелбърн, изключи възможността да предостави специално изключение на неваксинирани играчи, за да могат да участват в турнира.

„Има много спекулации относно ваксинацията, и, за да бъде абсолютно ясно, тъй като министър-председателят (на щата Виктория) обяви, че всички участници трябва да бъдат ваксинирани, ние уведомихме играчите“, каза Крейг Тайли пред Channel Nine .

Преди шест седмици само 50 % от играчите бяха напълно ваксинирани, но този процент се покачи до 80 %, след съобщението на правителството на Виктория, каза той, добавяйки, че "продължава да се приближава до 100 %".

„Всички играчи го разбират, нашите спонсори ще трябва да бъдат ваксинирани, целият персонал, работещ на Australian Open, ще трябва да бъде ваксиниран“, настоя той.

Новак Джокович, който може да преследва в Мелбърн историческа 21-ва титла от Големия шлем, "каза, че за него това е личен въпрос“, продължи Крейг Тайли. „Бихме искали да видим Новак тук. Той знае, че ще трябва да бъде ваксиниран, за да играе тук" .

Попитан в събота след поражението си на полуфиналите на Мастърса в Торино, Джокович все още не е коментирал участието си. „Ще видим, просто ще изчакаме и ще видим (какво ще правим)“, каза той по време на пресконференцията.

За изданието на Australian Open през 2021 г., насрочено за февруари вместо януари, играчите и техните треньори трябваше да спазват двуседмична карантина в хотелите.

Броят на зрителите беше определен на 30 000 на ден, или 50 % от капацитета, а по време на турнира беше постановено петдневно затваряне на щата Виктория.

Организаторите обявиха, че този път трибуните могат да бъдат пълни, тъй като процентът на ваксинация в щата Виктория се доближава до 90 %.

Освен Джокович, Крейг Тайли потвърди участието на Рафаел Надал, който също се стреми към 21-ва титла от Големия шлем.

При жените световната номер 1 Ашли Барти ще се опита да спечели у дома срещу действащата шампионка Наоми Осака, която потвърди участието си, както и Серина Уилямс, която се стреми към 24-та титла от Големия шлем.