Шуай Пън отрече да е обвинявала бивш водещ китайски политик в сексуален тормоз и посегателство.

В началото на ноември, есе от страницата на Пън в китайската социална мрежа Уейбо обвини Гаоли Джан, бившият вицепремиер на Държавния съвет, в сексуално посегателство. Постът бе изтрит в рамките на половин час и Пън се превърна в центъра на медийна буря, след като изчезна от радара на широката публика – това доведе до водещи звезди в тениса, като Серина Уилямс и Наоми Осака, да поискат да узнаят местоположението й.

Впоследствие Пън изпрати имейл до шефа на Женската тенис асоциация (WTA) Стив Саймън, в което отхвърли твърдението за сексуален тормоз, и каза, че е в безопасност и се чувства добре. Саймън бе казал по онова време, че „трудно могъл да повярва“, че Пън е изпратила имейла. Китайката сега даде интервю за сингапурския Lianhe Zaobao – публикация на китайски език, под контрола на държавния Singapore Press Holdings Limited.

“Исках да изясня нещо – никога не съм твърдяла или писала, че някой ме е тормозил сексуално. По отношение на Уейбо, става въпрос за личното ми пространство…има много недоразумение…Не трябва да има погрешна интерпретация“, сподели Пън.

WTA отвърна на коментарите на китайката в неделя, казвайки, че опасенията им за здравето й не са били адресирани.

„Беше отново хубаво да видим Шуай Пън и със сигурност се надяваме, че тя е добре. Както неведнъж подчертавахме, тези появи не намаляват или адресират значителните опасения на Женската тенис асоциация за нейното здраве и способност да комуникира без цензура. Оставаме твърди в нашия призив за пълно, справедливо и прозрачно разследване, без цензура, в нейното обвинение в сексуално посегателство, което е проблемът, стоящ в основата на нашето първоначално опасение“.