Томаш Бердих смята, че Новак Джокович ще бъде „малко по-уязвим“ през 2022 година и може да не се бори за титли от Големия шлем.

Световният номер 1 Джокович спечели Аустрелиън Оупън, Ролан Гарос и Уимбълдън през 2021, за да се изравни с големите си съперници през годините Роджър Федерер и Рафаел Надал с по 20 корони от Шлема. Но той не успя да стигне до заветния Календарен шлем след трисетова загуба във финала на Ю Ес Оупън от Данийл Медведев, като отстъпи и в полуфиналите на олимпийския турнир в Токио и Финалите на АТП в Торино.

„Той ще има по-трудна година през 2022, определено. Не казвам, че няма шанс да спечели титла от Големия шлем – но мисля, че ще трябва да избегне труден мач, който ще го изтощи в пет сета, защото са две седмици, седем двубоя, и трябва да си здрав. Той е толкова силен, че почти няма какво да го пречупи, но смятам, че вече става малко по-уязвим. Следващият сезон ще бъде интересен. Мисля, че има шанс да спечели поне една титла от Шлема“, каза бившият номер 4 в света от Чехия за Sky Sports.

Предвид началото на Аустрелиън Оупън 2022 на 17 януари, Джокера има възможността да спечели рекордна 21-а титла от Големия шлем. Въпреки това, към момента все още не е ясно дали той ще играе в Мелбърн. Според информациите, сърбинът се е оттеглил от АТП Къп, който ще се проведе между 1-9 януари в Сидни, и въпреки че е в списъка с участници за Откритото първенство на Австралия по тенис, не е ясно дали той се е ваксинирал, което е задължително изискване за участие в турнира.