Сърджан Джокович, бащата на най-добрия тенисист в света Новак Джокович, свика извънредна пресконференция в ресторант Новак в Нови Белград по повод позорното решение на австралийските власти да задържат сина му и да го третират като най-големия престъпник. Освен него на пресконференцията присъстваха още майката Даяна, братът Джордже и чичото Горан, които разкриха подробности около срамното поведение на австралийските власти спрямо Джокович.

Веднага след конференцията ще се проведе митинг в подкрепа на Новак пред сръбския парламент. Най-малкият брат на Новак Джордже пръв каза, че това е най-големият скандал в историята на спорта срещу най-великия спортист на всички времена:

"Новак не нарушаваше никакви правила, той беше в комуникация с властите в Австралия през цялото време, спазваше се всеки протокол, докато не дойде на границата, където започна тормозът, който може да се нарече сериозно дипломатическо нарушение. След това той е отведен в стая за изолация, където е разпитван от гранична полиция. Новак общува със семейството и членовете на екипа си през първите 45 минути, когато комуникацията внезапно е прекъсната, тъй като телефонът му е конфискуван за три часа и половина. След това телефонът му е върнат, но той е отведен в друга стая, която е арестът на летището".

Джордже показа съобщението, което Новак му е изпратил: "Бог вижда всичко, моралната етика  и най-големите идеали са пътеводните звезди към издигането на духовното. Моята благодат е духовна, а тяхната е само материална".

Майката на Ноле Даяна беше по-емоционална: "Никой не си е позволявал подобно нещо. Скандално е да го държат в мръсна стая, да няма контакт със семейството си. Това е чисто политическо решение, надявам се светът да види всичко. Не му е позволено да бъде най-добрият за всички времена. Той е някой, революционер, който променя този свят. Надявам се той да остане духовно силен, да не си счупи крилете, а ние ще го подкрепим.

Последва емоционална реч на бащата на Новак Сърджан Джокович: "Те държат Новак в плен. Новак е Сърбия и те тъпчат Новак, тъпчат и Сърбия. Този човек, Скот Морисън, чието име казва всичко, се осмели да нападне Новак и да го изгони, а той дори не влезе в тяхната страна. Искаха да го подценят, да унижат него и Сърбия. Ние сме сърби, горд народ, никога не сме нападали никого, само се защитаваме. Това прави сега нашият сърбин Новак с поведението си към домакините, организаторите. Новак е светлина в края на тунела. Тази политическа олигархия няма да угаси това, нямам достатъчно думи да нарека тези политици, както заслужават, защото това няма нищо общо със спорта. Той изпълни всички условия, необходими, за да влезе и да спечели още един от известните им турнири Australian Open. И той би го спечелил, разбира се, това е Новак, най-добрият тенисист и най-добрият спортист в света. Но тези експерти, онези няколкостотин милиона души от този западен свят, които смятат, че светът е техен, не могат да кажат това, нямат смелост. Наричат ​​ни трети свят, не, ние сме либертарианският свят, мнозинството, ние сме не по-малко или по-ценни от тях. Новак показва, че е част от този либертариански свят. Исус беше разпнат на кръста, но той е жив сред нас и сега. Сега Новак го разпъват. Не ги е срам да правят това с Новак, най-добрия спортист и най-добрия човек на света. Но той ще издържи, както и ние. Ние сме горд сръбски народ, чиято гордост е нашият Новак, не само наш, но и на целия либертариански свят. Той няма да бъде унижен на колене, той ще се бие. Дойдоха още 26 тенисисти. Не им направиха проблем, само Новак, искаха само да го подценят и унижат. Можеха да кажат - не идвай. Все още е задържан в затвора. Взеха му всички неща, оставиха му само мобилни телефони, няма какво да облече, да се преоблече и да изпере. Новак е пленник на тези копелета, срам за тях. Целият либертариански свят, ставайте, това не е просто битка на Новак, а битка на 7 и повече милиарда души за борба за свобода на словото и човешка свобода. Новак не е нарушил никакъв закон, но искат да ни задържат всички. Свобода, Новак!"

Братът на Новак Джордж коментира възможностите всичко това да приключи в крайна сметка: "Първото е да се извинят и да кажат, че са сгрешили и да се смирят пред света. Второто е да го депортират и тогава други тенисисти, които вече са получили разрешително, ще се забъркат. Трето, за да покажат, че са по-големи от боговете, поставят Новак в нехигиенични стаи, за да не ровя повече в това отношение. Надяваме се, че съдът е независим и че ще вземе справедливо решение". Той още веднъж спомена, че няма грешка в документите за визата и че тези документи са редактирани от Тенис асоциацията на Австралия: "Както споменах в началото, екипът на Новак не можа да се свърже с федералните власти. Единственият начин, по който би могъл да комуникира, е чрез Tennis Australia, те имат партньорство с властите относно изключенията за тенис турнира. Не Новак кандидатства, а Tennis Australia".

Цитираният от "Труд" Сърджан Джокович завърши конференцията с информация за срещата в 15 часа и послание за премиера на Австралия: "Това би сложило край на тази агония. А вие, прочутият министър-председател на тази прочута далечна природна страна, се държите в съответствие с вашите принципи, които нямат нищо общо с нас и нашите принципи. Ние сме хора, а вие, сър, не сте.  В три часа имаме голямо събиране в подкрепа за Новак пред Асамблеята и призовавам всички сърби, където и да се намират, да подкрепят Новак, с душата си, тялото и сърцето си, Новак е сърцето на Сърбия. Не само Сърбия, но и целият либерален свят".