Световната номер 1 Ашли Барти затвърди статута си на основна фаворитка за титлата от Откритото първенство на Австралия, след като спечели титлата от турнира от сериите WTA 250 в Аделаида. Във финала на надпреварата австралийката разби Елена Рибакина от Казахстан с 6-3, 6-2 за малко повече от час игра.

25-годишната Барти, която пропусна края на миналия сезон, за да се концентрира върху подготовката си за Аустрелиън Оупън, победи последователно Коко Гоф, София Кенин и Ига Швьонтек по пътя си към мача за титлата.

Носителката на две титли от Големия шлем ще се насочи към Сидни, където ще участва в още един подгряващ турнир преди началото на Аустрелиън Оупън.

В Мелбърн румънката Симона Халеп стигна до първа титла то 16 месеца насам, след като победи рускинята Вероника Кудерметова във финала на турнира с 6-2, 6-3. В Мелбърн Парк едновременно се проведоха два подгряващи турнира от сериите на WTA, като в другия триумфира американката Аманда Анисимова, която победи Аляксандра Саснович със 7-5, 1-6, 6-4 във финала.

Аустрелиън Оупън ще е проведе в периода 17-30 януари. /БГНЕС