Мъжката тенис асоциация (АТП) окачестви сагата около Новак Джокович като „дълбоко непростима“, след като действащият шампион на Аустрелиън Оупън загуби делото за повторно анулиране на визата му и ще бъде депортиран от страната.

„Днешното решение на съда да отхвърли молбата на Новак Джокович за приемане на австралийска виза маркира края на дълбоко непростима серия от събития. Независимо от това как се е стигнало до това решение, Новак е един от най-великите ни шампиони и отсъствието му от Аустрелиън Оупън е загуба за спорта“, се казва в изявлението на Мъжкия тур.

Припомняме, че световният номер 1 загуби съдебното дело след повторното анулиране на визата му и ще бъде депортиран от Австралия. Джокович се бори да остане в Мелбърн, където трябваше да защитава титлата си от АО и да се опита да спечели рекордна 21-а титла от Големия шлем. Липсата на пълна ваксинация обаче доведе до ключовото решение на съда по-рано през деня 11 дни след като Джокера пристигна в страната.

Мястото на 34-годишния сърбин в основната схема на Аустрелиън Оупън бе заето от „щастливия губещ“ Салваторе Карузо от Италия, който ще се изправи срещу сънародника на Джокович – Миомир Кецманович, в първи кръг на надпреварата в понеделник.