Шампионката от миналата година Наоми Осака започна по убедителен начин защитата на титлата си от Аустрелиън Оупън, след като победи колумбийката Камила Осорио с 6-3, 6-3 в откриващия си мач от турнира.

Осака пропусна голяма част от втората половина на миналия сезон, поради което е поставена под номер 13 в схемата в Мелбърн, но даде заявка, че отново ще бъде претендент за трофея. Срещу Соорио японката демонстрира типичната си агресивна игра, като тя бе солидна на собствен сервис и даде само една възможност за пробив на съперничката си, която отрази. Осака завърши двубоя, продължил час и 8 минути, с 19 печеливши удара, 28 непредизвикани грешки и 72 процента спечелени точки на собствен сервис.

Във втория кръг носителката на четири титли от Големия шлем ще срещне американката Мадисън Бренгъл, която победи Даяна Ястремска с 6-1, 0-6, 5-0 и отказване на украинката.

Победи в първи кръг на женската схема постигнаха още Мария Сакари, Елина Свитолина, Белинда Бенчич, Аманда Анисимова и Виктория Азаренка. /БГНЕС