Анди Мъри се класира за втория кръг на първия за годината турнир от Големия шлем Аустрелиън Оупън, след като пречупи Николоз Басилашвили след петсетова битка – 6-1, 3-6, 6-4, 6-7 (5), 6-4, за около четири часа игра.

Играещият с „уайлд кард“ шотландец, бивш петкратен финалист в Мелбърн, стартира ударно и след три пробива взе първата част, давайки само един гейм на грузинеца, поставен под номер 21 в основната схема. Във втората част обаче ролите се размениха и Басилашвили направи три три пробива срещу един за Мъри, с което изравни сетовете. В третата играта бе оспорвана, като трикратният шампион от Шлема все пак се добра до аванс след два на един пробива в своя полза. В четвъртия сет двамата си размениха по един пробив и така той бе решен в тайбрек. В него Басилашвили поведе с 5-1 точки не погледна назад.

Заключителният пети сет започна с пробив и аванс от 3-0 за Мъри. Басилашвили го върна в седмия гейм, но с решителен брейк в десетия, съперникът му се класира за втория кръг, където ще срещне японеца Таро Даниел, надиграл Марсело Томас Бариос Вера от Чили в три сета. Мъри направи 13 аса и спечели 67% от точките на първи сервис, като разликата в мача дойде в уинърите и непредизвиканите грешки – шотландецът завърши с 26 уинъра и 46 непредизвикани грешки, докато Басилашвили записа 69 уинъра, но и цели 99 непредизвикани грешки.

Напред продължава и деветият в схемата Феликс Оже-Алиасим от Канада, който преодоля трудно в пет сета финландеца Емил Руусувуори след 6-4, 0-6, 3-6, 6-3, 6-4. Максим Креси спечели престрелката с Джон Иснър също в пет сета – 7-6 (2), 7-5, 6-7 (4), 6-7 (4), 6-4. Креси, който надви Григор Димитров в полуфиналите на турнира от АТП 250 в Мелбърн, завърши с 31 аса и 20 двойни грешки, като наниза общо 90 уинъра и спаси и деветте точки за пробив пред сънародника си. Във втори кръг са още Томаш Махац и Пабло Андухар-Алба. /БГНЕС