Водачката в световната ранглиста и схемата на Откритото първенство на Австралия Ашли Барти се класира с лекота за третия кръг в Мелбърн. Любимката на домакините победи квалификантката Лучия Брондзети от Италия с 6:1, 6:1 след 54 минути игра на централния корт „Род Лейвър Арина“.

Барти направи пет пробива в мача, като не допусна съперничката ѝ да стигне до брейкпойнт. Австралийката записа осем аса и направи общо 21 печеливши удари при 14 непредизвикани грешки. В трети кръг Ашли излиза срещу друга италианка. Това е Камила Джорджи, която победи Тереза Мартинцова от Чехия с 6:2, 7:6(2).

Напред продължава и №8 в схемата Паула Бадоса (на снимките). Испанката се наложи с 6:0, 6:3 над Мартина Тревизан от Италия. В трети кръг красавицата излиза срещу украинката Марта Костюк.

Победа, макар и трудна, записа и поставената под №15 Елина Свитолина от Украйна. Тя преодоля французойката Армони Тан след 6:3, 5:7, 5:1 и отказване на съперничката заради контузия. Следващата съперничка на съпругата на Монфис е Виктория Азаренка от Беларус.