Медисън Кийс разгроми осмата поставена Паула Бадоса, за да влезе в четвъртфиналите на Australian Open за трети път, съобщи АФП. Непоставена в основната схема, американка имаше слаба година през 2021 г., но впечатлява в Австралия и постигна успех срещу Бадоса с 6-3, 6-1 на Род Лейвър Арена.

„Напълно невероятно“, каза Кийс. „Сервирах доста добре и мисля, че направих добро завръщане. Имах малко предимство от първи сервис при много точки и след това успях да диктувам играта. Трябваше да рискувам, защото ако й бях дала и един инч, тя щеше да го използва“.

И двете тенисистки, сред най-добрите на сервис в тура, бяха в добра форма от началото на сезона. Миналият уикенд Кийс спечели титлата в Аделаида, докато Бадоса победи Крейчикова, за да спечели класиката в Сидни.

Но Кийс, която победи шампионката от 2020 г. София Кенин в първия кръг, бе доминираща. Тя бе изключителна в началния сет, като Бадоса имаше малко отговори на нейните постоянни ретури и силни сервиси.

Кийс не даде шанс на Бадоса със сервиси при 188 км/ч и спечели повече от 80 процента от точките на първи сервис. Тя завърши първия сет с 16 уинъра срещу четири на съперничката си.

Бадоса започна да поема повече рискове във втория сет и направи няколко перфектни ретури, за да окаже натиск върху подаването на Кийс. Те си размениха по един пробив, преди последователността и прецизността на Кийс да доведат до още три пробива и да изхвърли испанката извън корта.

Финалистката от US Open 2017 изигра някои от най-добрите си тенис мачове в Австралия, достигайки до полуфиналите през 2015 г. и четвъртфиналите три години по-късно с блестящ 24-8 рекорд в кариерата си в Мелбърн Парк. / БГНЕС