Новак Джокович възнамерява да играе Откритото първенство на Австралия през 2023 г., каза в неделя шефът на турнира Крейг Тайли, обвинявайки "лошата комуникация" за депортирането му преди тазгодишното събитие.

Визата на световния номер едно бе отменена преди откриването на сезона от Големия шлем заради неговия ваксинационен статус срещу Covid-19, инцидент, който опетни началото.

Той излетя от Мелбърн преди седмица, след като се провали в последен опит да остане и да се устреми към рекордна 21-ва титла от Големия шлем след продължителна съдебна битка с австралийските власти.

Оттогава Тайли не е давал публични изявления, но попитан в неделя дали неваксинираният сърбин планира да се завърне за турнира през 2023 г., въпреки възможността визата му да бъде отменена за период до три години, той отговори: „Да“.

„Очевидно, той трябва да играе тази година, но това ще бъде неговото намерение“, каза той пред обществената телевизия ABC.

"В крайна сметка той е играч номер едно в света и наистина обича Australian Open."

Дългогодишният треньор на Джокович Мариан Вайда в края на миналата седмица каза, че "цялата ситуация е нанесла удар на психиката му".

„Това го нарани за дълго време и ще бъде трудно да го забрави“, каза той пред уебсайта Sport.sk, критикувайки „несправедливия политически процес“, довел до изгонването на Джокович.

Тайли обвини „постоянно променящите се условия“ и „лошата комуникация“ с федералното правителство за депортирането му, след като първоначално Джокович получи освобождаване от главния медицински директор на Tennis Australia.

Обосновката беше, че той е бил заразен с Covid-19 през последните шест месеца, но това беше оспорено и след съдебна битка в крайна сметка Джокович трябваше да напусне.

Тайли каза, че Tennis Australia е търсила яснота многократно от националните власти, но поради постоянно променящата се ситуация с варианта Омикрон „има много противоречия и сложност с информацията“.

„Дори само през последната седмица след (съдебното решение) нещата се промениха по отношение на реакцията на пандемията“, каза Тайли.

„Ние бяхме в началото на Омикрон и затова непрекъснато търсихме яснота, но бе сложно, имаше противоречие на информацията преди, след, и продължава да има.“

Джокович се завърна в Сърбия с наранен имидж и неясно бъдеще. В съобщения се предполага, че той може да съди Tennis Australia, за да възстанови съдебните и пътните си разходи, но запитан дали се очаква съдебно действие, Тайли отговори: "Не."

Материал на БГНЕС