Рафаел Надал за седми път се класира на полуфинал на Откритото първенство на Австралия и за общо 36-и път стигна до най-добрите четири в турнирите от Големия шлем.

В двубой между левичари №6 в схемата шампионът от 2009 година в Мелбърн Надал надделя над №14 Денис Шаповалов от Канада с 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3 след 4 часа и 10 минути игра.

В първите две части 20-кратният шампион от Шлема Надал направи по един пробив, което му беше достатъчно да ги спечели.

В третия сет Шаповалов дочака своя миг и го взе с брейк в заключителния десети гейм. Добрата игра на канадеца продължи и той направи брейк за 3:1 след двойна грешка на съперника, а след това го затвърди. После Рафа поиска физиотерапевт на корта, който му даде болкоуспокояващи за проблеми с коремен мускул. Шаповалов изравни сетовете, въпреки че спаси две точки за пробив, когато сервираше за частта.

Заключителната част започна много динамично. Надал спаси точка за брейк в първия гейм, а след това проби след слаба игра на съперника. В третия гейм Денис изпусна две точки за рибрейк и така Рафа дръпна с 3:0. При 5:3 левичарят от Манакор сервираше за място на полуфиналите. Поведе с 40:15 и реализира още първия мачбол след бекхенд в аут на Шаповалов.

„В третия сет можех да направя пробив, но не успях и започнах да чувствам умора. В четвъртия имах стомашно неразположение. В петия се оправих и можех да сервирам добре. Хубаво е, че имам два дена за възстановяване до полуфинала", призна Надал след мача.

Рафа завърши с 41 печеливши удари, 8 от тях асове, както и 28 непредизвикани грешки, 11 бяха двойни. Канадецът записа 53 уинъра (20 аса) и 51 грешки (5 двойни).

Следващият съперник на Надал се определя в днешния мач между Матео Беретини и Гаел Монфис.