Матео Беретини стана първият италиански тенисист, който стигна до полуфиналите на Откритото първенство на Австралия.

Седмият поставен се наложи в изключителен мач с 6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:2 над №17 в схемата Гаел Монфис от Франция. Двубоят продължи почти четири часа.

В първия сет италианецът направи пробив на нула за 3:2. В десетия гейм Беретини сервираше за спечелване на частта. Монфис стигна до точка за връщане на пробива, но съперникът я „изтри“ с четвъртия си ас, а след това затвори при втория си сетпойнт.

Французинът отрази три точки за пробив в откриващия гейм на следващата част. В четвъртия самият Гаел имаше три брейкбола, но Беретини взе подаването си след 20 минути игра. Италианецът успя да пробие за 4:3 и до края на частта нямаше проблеми, за да поведе с 2-0 сета.

В третата част Беретини пропиля три брейкпойнта в третия гейм. В следващия пък Монфис не успя да реализира пробив.Все пак 35-годишният парижанин направи брейк за 4:2 след двойна грешка на опонента. При 5:3 той сервираше за спечелване на сета. Гаел поведе с 40:0 и успя при втората си възможност.

Още в първия гейм на четвъртата част Монфис имаше точка за пробив, но 25-годишният римлянин взе подаването си с отлични начални удари. Французинът направи брейк за 3:2. В деветия гейм Беретини отрази четири сетбола при свой сервис, но при петия изпрати топката в мрежата.

Италианецът намери втори дъх стартира заключителния сет с пробив. Силите понапуснаха Монфис и Беретини направи втори брейк, който после затвърди за 4:0. При 5:2 сервираше за място на полуфиналите. Матео поведе с 40:0 и ликува при третия мачбол, когато форхендът на французина спря в мрежата.

Беретини приключи с 51 печеливши удари (12 аса) при 50 непредизвикани грешки. При Монфис съотношението беше 48 уинъра (15 аса) и 51 грешки (7 двойни).

„Надявам се утре да има втори италианец на полуфинал. Загубих себе си в третия сет, но се намерих в петия. Оставих всичко на корта и съм много щастлив“, заяви италианецът след срещата. В петък Беретини ще спори с Рафаел Надал за място на финала в Мелбърн.