Световният номер 2 Данийл Медведев се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия, след като победи канадеца Феликс Оже-Алиасим с 6-7(4), 3-6, 7-6(2), 7-5, 6-4 в изключително оспорван четвъртфинален сблъсък на турнира.

Руснакът, който игра финал в Мелбърн миналата година, трябваше да отрази мачбол в четвъртия сет, преди в крайна сметка пак да се наложи след пет сета и близо пет часа битка на Род Лейвър Арина. 21-годишният Оже-Алиасим започна уверено двубоя и диктуваше събитията с мощния си форхенд, като успя да се наложи в тайбрека на първия сет със 7-4. Във втората част канадецът реализира един пробив, който му бе достатъчен, за да дръпне с два сета.

В третия сет нямаше пробиви и се стигна до нов тайбрек, като този път Медведев надделя със 7-2. Четвъртата част също бе много равностойна, като при резултат 4-5 Медведев отрази един мачбол със силен първи сервис, след което взе три поредни гейма и вкара двубоя в решаващ пети сет. В него руснакът стигна до ранен пробив и след това удържа преднината си, за да затвори мача след четири часа и 42 минути игра.

Статистиката от срещата показа колкото равностойна е била битката, като двамата спечелиха еднакъв брой точки - по 182, но опитът и класата на Медведев му помогнаха да вземе по-важните точки.

По този начин Медведев постигна втори обрат от 0-2 в кариерата си, а в петък ще се изправи срещу четвъртия в световната ранглиста Стефанос Циципас, който по-рано днес записа чист успех над Яник Синер. /БГНЕС