Американката Даниел Колинс за първи път в кариерата си се класира за финал в турнир от Големия шлем.

Поставената под №27 в Мелбърн ще спори за титлата на Откритото първенство на Австралия, след като победи седмата в схемата полякиня Ига Швьонтек с 6:4, 6:1 за 78 минути игра на „Род Лейвър Арина“. Успехът изстреля финалистката до рекордното десето място в класацията, като прескочи точно 20 места в ранглистата.

Мачът започна великолепно за 28-годишната тенисистка от Флорида, която поведе с 4:0 гейма. Колинс играеше мощно, сервираше чудесно и тормозеше полякинята с безпощадните си ретури. Постепенно бившата победителка от „Ролан Гарос“ Швьонтек са окопити, върна единият пробив, а в осмия гейм отрази три сетбола и отново направи брейк. Американката сервира за втори път за частта и този път не сбърка.

Вторият сет също започна с 4:0 за Даниел, която е бивша колежанска шампионка. Тя стигна с лекота и до 5:1 и принуди съперничката да сервира за оставане в мача. Колинс бързо стигна до два мачбола след гръмотевичен ретур и тя триумфира при втория, когато Швьонтек изпрати топката далече в аут.    

Американката наниза 7 аса и направи общо 27 печеливши удари при 13 непредизвикани грешки (4 от тях двойни). При полякинята балансът беше 12-13.

За титлата Даниел Колинс ще играе в събота срещу австралийката Ашли Барти, от която е загубила три пъти от четири мача.