Ашли Барти сбъдна мечтата си и спечели Australian Open, след като на финала победи американката Даниел Колинс с 6:3, 7:6.

Успехът не беше лесен и във втория сет световната №1 заличи пасив от 1:5, за да грабне третата си титла от Големия шлем след Ролан Гарос 2019 и Уимбълдън 2021.

Така 44 години по-късно Австралия отново вдига купата на Australian Open.


Срещата започна равностойно, с доминация на сервиращите в първите четири гейма, като първа до точка за пробив достигна американката. Тя обаче не го оползотвори и както често се случва, бе пробита от световната номер 1, която затвърди след това брейка и не допусна колебания, за да поведе в резултата. Втората част обаче започна по-силно за Колинс, която стигна до ранен пробив и аванс от 3:0. Чудесното й представяне продължи с нов брейк за 5:1, но тогава нещата се объркаха за представителката на САЩ, която допусна срив и Барти се завърна след четири поредни гейма. Стигна се до решителен тайбрек, в който местната любимка бе убедителна и след 7-2 точки влезе в историята.

Тя стана първата шампионка на Австралия от домашния турнир от Шлема от 1978-а насам, когато с титлата се поздрави Крис О‘Нийл. По този начин тя се утвърди като най-добрата тенисистка в света, печелейки трофея без загубен сет.

Колинс загуби първия си финал от най-висока категория в тениса в кариерата си, като остава с утешението, че ще влезе в топ 10 на света и ще бъде първа ракета на САЩ.