Галерия

Рафаел Надал отново е шампион на Australian Open, след като обърна руснака Даниил Медведев от 0:2 сета! Испанецът спечели срещата с 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5 след истински трилър, продължил 5 часа и 28 минути!

Това е неговият едва втори триумф в Мелбърн след 2009 година, когато надви на финала големия си противник Роджър Федерер в пет сета. 

Успехът е исторически, защото Надал става първият тенисист с 21 титли от Големия Шлем, оставяйки зад себе си швейцарския Маестро и получилия забрана да участва на тазгодишната надпревара в Австралия Новак Джокович. Федерер и сърбинът имат по 20 титли от "Голямата четворка".

Надал е едва четвъртият тенисист, който има поне по два триумфа на всеки един турнир от Големия Шлем. 

Двамата направиха един от най-великите мачове в историята на турнира, като Медведев изглеждаше близо до победата, след като взе първите два сета, но Надал отново показа легендарните си физически, психически и технически качества, за да обърне и да стигне до крайния успех във втория най-дълъг финал в турнирите от Големия шлем в историята. 


Вторият поставен в схемата руснак започна много по-уверено и стигна до два пробива, за да вземе първия сет с 6:2. Надал вдигна оборотите във втората част и на два пъти повеждаше с пробив, но Медведев наваксваше изоставането, за да стигне до тайбрек.

В него отново Рафа на два пъти дръпна с минипробив, но от 3:5 Медведев взе четири поредни точки, за да се доближи на сет от успеха. Шампионът от Ю Ес Оупън изглеждаше сякаш контролира тотално ситуацията и при резултат 3:2 в третия сет имаше преднина от 40-0 на сервис на Надал, но испанецът намери сили да се измъкне от тежката ситуация. Това даде сили на Надал и той взе три от следващите четири гейма, за да запише сет.

В четвъртата част левичарят от Майорка взе подаването на съперника си два пъти, за да се наложи с 6:4 и да вкара мача в решаващ пети сет. Двубоят вече наближаваше петия си час, но Рафа изглеждаше по-свеж и проби за 3:2, но когато сервираше за титлата при 5:4, поведе с 30-0 и показа нерви, губейки четири поредни точки, с което Медведев изравни.

Надал два пъти в кариерата си е водил с пробив в петия сет на финал в Мелбърн, но впоследствие губил, и след срещата си призна, че в този момент си е помислил: "Мамка му, не пак!". На корта обаче той запази хладнокръвие и веднага взе сервиса на Медведев отново, след което не допусна нова грешка и взе подаването си на 0, за да затвори мача след 5 часа и 28 минути.

Статистиката от двубоя показа колко равностоен е бил мачът, като Медведев спечели общо седем точки повече (189:182). Руснакът бе и с по-добър баланс на печеливши удари срещу непредизвикани грешки (76/52), докато Надал завърши с 69/68. Медведев обаче не бе ефективен при реализирането на точките за пробив, реализирайки 6 от 22, докато Рафа бе с малко по-добър процент - 7/22.

По този начин Надал се превърна във втория играч в Оупън ерата, който печели всяка титла от Големия шлем поне по два пъти, и поне временно поведе в голямата битка с Федерер и Джокович, изпреварвайки ги до 21-та титла от Шлема.