Полякинята Ига Швьонтек, която от понеделник ще стане новата номер 1 в света, се класира за финала на турнира от сериите WTA 1000 в Маями след победа над американката Джесика Пегула с 6-2, 7-5. По този начин 20-годишната Швьонтек вече има 16 поредни победи в тура и е на само един мач от това да спечели трета поредна титла от най-високата категория след турнирите от Големия шлем.

Шампионката от Ролан Гарос 2020 доминираше в първия сет, в който даде само два гейма на съперничката си, но Пегула отговори със силен старт на втората част, в която проби и поведе с 3-1. Двете си размениха общо седем пробива в рамките на осем гейма, преди все пак Швьонтек да поеме контрол и да затвори срещата след час и 50 минути игра.

В съботния финал Швьонтек ще срещне носителката на четири титли от Големия шлем Наоми Осака. Японката, която се смъкна до 77-мо място в световната ранглиста, победи олимпийската шампионка Белинда Бенчич с 4-6, 6-3, 6-4 в другия полуфинал. "Радвам се, че тя се справя добре, знаех, че тя ще се завърне. Беше въпрос на време, защото тя е страхотна тенисистка. Вторият ми мач в тура беше срещу нея и макар че загубих, бях вдъхновена да работя още по-здраво, защото тя бе номер 1. Сега съм на друго ниво и мога да ѝ се противопоставя", сподели Швьонтек за Осака.