Шампионката на Ю Ес Оупън Ема Радукану ще назначи четвърти треньор в рамките на година, след като прекрати професионалните си взаимоотношения с Торбен Белц след едва пет месеца, обяви младата тенисистка.

19-годишната британка ще участва на силния тенис турнир в Мадрид тази седмица в подготовка за Ролан Гарос, но заяви, че е почувствала, че има нужда от „нов тренировъчен модел“. Шефът на женското треньорство на Лоун Тенис Асосиейшън (ЛТА) Йън Бейтс ще работи с Радукану тази седмица. Тя ще се опита да надгради след похода си към четвъртфиналите в Щутгарт миналата седмица, където отстъпи на световната номер 1 в тениса при дамите и бъдеща шампионка Ига Швьонтек.

„Искам да благодаря на Торбен за неговото треньорство, професионализъм и отдаденост през последната година и половина. Той има огромно сърце и се насладих на нашата работа по време на времето, прекарано заедно. Почувствах, че най-добрата посока за моето развитие е преходът към нов тренировъчен модел, като ЛТА временно ще ме подкрепя преди намирането на нов постоянен наставник“, каза британката, която в понеделник се изкачи до рекордното в кариерата си 11-о място в световната ранглиста.

Белц преди тренира бившата номер 1 и негова сънародничка Анжелик Кербер от Германия, когато тя триумфира на Аустрелиън Оупън и Ю Ес Оупън през 2016. Радукану мина през много специалисти през изминалата година, след като първо изгря на международната сцена с достигането до осминафинал на Уимбълдън, преди дори да е разбрала оценките си от последните изпити в училище. Тя замени Найджъл Сиърс с Андрю Ричардсън след Уимбълдън, но договорът на Ричардсън не беше подновен независимо от изненадващата титла в Ню Йорк.

Радукану може да се обърне към италианеца Рикардо Пиати, който е тренирал в кариерата си бившия номер 7 при мъжете Ришар Гаске и финалиста от Уимбълдън 2016 Милош Раонич. Той е на разположение, след като се раздели със сънародника си Яник Синер, който изведе до класиране в топ 10 на мъжкия тенис. Радукану тренира в академията на специалиста преди да започне сезона си на червено по-рано през април. 

Снимка: БГНЕС