Водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек (Полша) продължи впечатляващото си представяне и се класира за полуфиналите на силния турнир по тенис на червени кортове в Рим с награден фонд 2,53 милиона евро.

Защитаващата титлата си от миналия сезон Швьонтек надделя над шампионката от Откритото първенство на САЩ през 2019 година Бианка Андрееску (Канада) със 7:6(2), 6:0, за да запише 26-ата си поредна победа.

Полякинята няма поражение от февруари, като спечели последователно титлите в Доха, Индиън Уелс, Маями и Щутгарт, припомня БТА.

Първият сет срещу Андрееску беше много оспорван, като двете си размениха по три пробива. Номер 1 в света водеше с 5:3 гейма, но не успя да затвори сета и се стигна до тайбрек. В него полякинята дръпна с 4:1 точки и след това нямаше съществени затруднения.

Във втората част Швьонтек стартира устремно. Тя взе 16 от първите 19 разигравания, с което изцяло пое контрола върху мача, а до края така и не даде гейм на съперничката.

За място на финала полякинята ще се изправи утре срещу третата в схемата Арина Сабаленка (Беларус), която елиминира Аманда Анисимова (САЩ) с 4:6, 6:3, 6:2.
    
Сабаленка направи ключова серия след 3:3 във втория сет, когато взе седем от следващите осем гейма по пътя си към обрата.