Ига Швьонтек надви Онс Жабер и защити титлата си на силния тенис турнир от сериите WTA 1000 в Рим, печелейки с 6-2, 6-2 за около един час и 25 минути игра. Световната номер 1 от Полша спечели пети пореден трофей след 28-ия си пореден успех в Тура.

Началото на финалния сблъсък бе за 20-годишната тенисистка, която се намира във формата на живота си. Тя направи ранен пробив и поведе с 3-0 гейма, като до края на сета реализира още един брейк в подаването на световната номер 7 от Тунис. Втората част започна идентично и още по-категорично за Швьонтек, която дръпна с два пробива разлика и 4-0. Тогава Жабер показа на какво е способна и върна единия от брейковете, като имаше три шанса да върне и втория, но полската й съперничка се пребори за седмия гейм и пречупи съпротивата на тунизийката.

Швьонтек направи още един пробив и подпечата петата си поредна титла след триумфите в Катар, Индиан Уелс, Маями и Щутгарт. Тя не участва миналата седмица в Мадрид, след като си взе почивка заради проблем в дясната ръка, но през тази отново доминира, за да защити титлата от миналата година, когато не даде нито един гейм на чехкинята Каролина Плишкова във финала.

Швьонтек е основна фаворитка и на предстоящия втори турнир от Големия шлем за годината Ролан Гарос, където стана шампионка през 2019.