Най-добрият български тенисист в историята Григор Димитров загуби лошо в третия кръг на Ролан Гарос срещу Диего Шварцман с 3:6, 1:6, 2:6.

Аржентинецът направи два бързи пробива и поведе с 3:0 гейма, след което нашето момче се върна в мача, но силите му стигнаха само за три гейма в сета.

Втората част стартира равностойно и Димитров имаше аванс от 30:15 в третия гейм, пропускайки да осъществи пробив. След това играта на хасковлията се разпадна и от четвъртия гейм до края на сета той спечели само две точки.

Опрян до стената, Димитров започна мощно третия сет и поведе с 2:0 гейма, но загуби инициативата в маратонския трети гейм на сета, когато беше пробит. Шварцман яхна вълната и сътвори пълен обрат в сета. 

При 4:2 в своя полза той реализира четвъртия си брейкпонт за гейма, доближавайки се на гейм от класиране напред. Първият сервис отново предаде Григор и след 2 часа и 17 минути той нямаше какво да стори.

Статистиката от срещата подчерта превъзходството на Шварцман, който спечели повече от 50 процента от точките на сервис на Димитров и постигна осем пробива. Аржентинецът завърши с 20 печеливши удара и 20 непредизвикани грешки, докато Григор направи 26 уинъра и цели 59 грешки. По този начин българският тенисист загуби петия си мач срещу Шварцман, но продължава да води с 3-2 в дуелите помежду им.

От своя страна 15-ят поставен в схемата Шварцман достигна осминафиналите на Ролан Гарос за четвърти път в последните пет години, а там може да срещне Новак Джокович, ако световният номер 1 спечели двубоя си с Аляж Бедене.