Рафаел Надал се класира за финала на Откритото първенство на Франция по тенис, след като надигра Александър Зверев със 7-6 (8), 6-6 и отказ на германеца заради изкълчен глезен преди началото на тайбрека на втория сет. До контузията на третия в света двамата изиграха умопомрачителен сблъсък, като преди завършването на втората част бяха играли вече над три часа.

Първият полуфинал от мъжката половина на схемата в Париж започна отлично за Зверев, който бе на втория си пореден мач от последните четири във френската столица, след като миналата година загуби от Стефанос Циципас. Той проби подаването на Матадора, а след това затвърди брейка. 13-кратният шампион постепенно намери играта си и се добра до връщане на пробива при втората си възможност в сета.

Надал имаше три сетбола в десетия гейм, но Зверев се измъкна след над 13-минутна битка. Стигна се до тайбрек, в който германският тенисист поведе с 6-2 и имаше четири последователни сетбола, но непримиримият Надал се завърна и отрази и четирите шанса. Зверев спаси още два сетбола на испанеца, но се пропука при третия и така „Кралят на клея“ дръпна в резултата след над час и половина игра.

Втората част бе изключително странна, като премина под непостоянството и на двамата на собствен сервис. Сетът започна с четири поредни пробива, като първият, който съумя да задържи подаването си беше Зверев. Той направи нов брейк и дръпна с 4-2, но Надал върна пробива. Стигна се до нов такъв за германеца, но сервирайки за частта при 5-4, той отново не издържа и позволи на петия в схемата да се завърне в борбата за сета. При 6-5 за Зверев и 40-30 в полза на Надал, испанецът спечели точката и вкара и втората част в тайбрек. Тогава обаче се случи и най-неприятният момент от мача, когато Зверев изкълчи жестоко десния си глезен при опит за форхенд по правата. Германецът извика сериозно от болка и трябваше да напусне корт „Филип Шатрие“ с помощта на инвалидна количка.

След кратка медицинска помощ, Зверев се завърна на корта с патерици, за да оповести и решението си да прекрати участието си в епичния полуфинал. Така, след три часа и седем минути Надал, който днес празнува своя 36-и рожден ден, направи перфектния подарък за повода, класирайки се на своя 14-и финал на Ролан Гарос. Той Испанецът никога не е губил във финален сблъсък в Париж, като за последно вдигна титлата през 2020, когато надви убедително Новак Джокович. В спор за трофея тази година, Надал ще се изправи срещу победителя от втория полуфинал между норвежеца Каспер Рууд и Марин Чилич от Хърватия.