Рафаел Надал коментира физическото си състояние, след като разкри, че е трябвало да инжектира упойка в нерва на единия си крак преди всеки мач на "Ролан Гарос", който спечели за четиринадесети път, което е и двадесет и вторият триумф на турнири от Големия шлем в кариерата му.

На пресконференция 36-годишният тенисист обясни, че ще се подложи на ново лечение на крака си и че „ако то работи, ще продължи да играе, ако не, ще е друга история, ще прецени дали желае да се оперира."

Една операция няма да гарантира, че Надал ще възстанови крака си и би означавала половин година почивка: „Трябва да говоря със себе си за това, спокойно, защото би било житейско решение, за да знам дали си струва да си безработен половин година, би трябвало да разбирам нещата по-добре, за да взема това решение, което не съм готов да взема в момента."

"Животът е по-важен от някоя друга титла. Кариерата ми беше мой приоритет през целия ми живот, но не е над моето щастие. Ако все още съм щастлив, ще продължа, ако не, ще направя нещо друго", обясни цитираният от "Труд" Надал в интервю за агенция EFE.

"Надявам се да продължа, защото се намирам в добър момент, неочакван в кариерата ми. Подарък е да продължа да играя на тази възраст. Ще направим нещата, които е разумно, за да е възможно да продължим", каза Надал за неговото бъдеще.

В интервю за „Франция 2“ Рафа Надал искаше да обясни, цитиран и от „Punto de Break“, повече подробности за лечението, което ще бъде подложен кракът му: „Инжекциите на нерва минаха добре, сега ще направим интервенция в двата нерва.Това е нещо, което е работило добре и което отне болката ми в миналото. Състои се от инжекции с импулсна радиочестота, които биха могли да ми помогнат да намаля усещането, което имам в крака си. Кракът ми е тотално вцепенен, но това поне деинхибира нерва и премахва усещането за болка, което е толкова постоянно."

"Единственият начин да можех да играя, бе да приспим крака. Извършихме дистанционна блокада на нервите с инжекции с анестезия. Кракът остава с нулево усещане или чувствителност и не може да се влоши, ако е имало риск затова", каза Надал по френската телевизия.

Клиниката за болка в Мадрид определя импулсната радиочестота като „лечение на болка, причинена от дразнене или неправилно функциониране на нерв“. На официалния си уебсайт те обясняват, че "лечението се извършва в операционна зала под лека седация от анестезиолог, специалист по болка" и че методът се състои във вкарване на специална игла под рентгеново или ултразвуково наблюдение, докато стигне до нерва, който ще лекува. Веднъж в позиция, върхът на иглата се захранва с помощта на радиочестотни импулси, за да се коригира отново функцията на увредения нерв.

Институтът Ordóñez обяснява на своя уебсайт, че импулсната радиочестота е тази, която създава електромагнитно поле в района.

Надал разговаря с Хуанма Кастаньо, журналист от програмата на радио Cadena COPE „Tiempo de Juego“, разказвайки му за сериозните проблеми, които е имал в стъпалото си по време на турнира и лечението.

"Имах най-лошия момент след мача с Корентин Муте, не можех да ходя. За щастие моят лекар беше тук и това ми позволи да играя", призна Рафа.

Той описа на Хуанма Кастаньо какво означава да играеш с инфилтриран крак: „Вие контролирате малко по-малко, но това, което заспива, е сензорният нерв, а не двигателният, така че имате практически пълен контрол над стъпалото. В продължение на две седмици успях да мисля за тениса и да изолирам другите проблеми."

„Не мога да продължа да се състезавам със заспал крак, трябва да се намери решение. Бих искал да продължа да се състезавам, така че следващата седмица ще говорим с няколко лекари и обмисляме различни варианти. Ще получа лечение и се надявам, че ще ми помогне". За „Radioestadio“ пред Айтор Гомес Рафа призна, че триумфът сега може да е последният му Ролан Гарос, но ще направи всичко възможно, за да продължи напред.

Снимка: БГНЕС