Водачът в схемата и шесткратен победител на "Уимбълдън" Новак Джокович ще започне участието си в най-престижния тенис турнир на трева с мач срещу южнокорееца Сун-Ву Куон, отреди тегленият жребий, предава БТА.

При победа във втория кръг сърбинът ще играе с победителя от двойката между Танаси Кокинакис от Австралия и Камил Майхжак от Полша. Първият поставен съперник, който може да срещне Джокович, е сънародникът му Миомир Кецманович, който е потенциален него съперник в трети кръг. 

В същото време в долната половина схема е испанецът Рафаел Надал, устремил се към безпрецедентна за мъжкия тенис 23-та титла от Големия шлем. Първото препятствие пред него ще бъде аржентинецът Франсиско Черундоло, а при победа двукратният шампион в "Ол Инглънд Клъб" ще се изправи срещу един измежду Ричардас Беранкис от Литва и Сам Куери от САЩ. Възможен съперник на Надал в третия кръг е италианецът Лоренцо Сонего. 

Пътят на Надал към евентуален трети финал за годината в турнирите от Големия шлем изглежда малко по-тежък от този на Джокович. В четвъртия кръг испанецът може да играе с хърватина Марин Чилич, на четвъртфиналите с Феликс Оже-Алиасим, а на полуфиналите с някой измежду номер 4 в схемата Стефанос Циципас от Гърция или миналогодишния финалист Матео Беретини от Италия.

За Джокович пътят към титлата във втората седмица на турнира включва потенциални мачове с американския гигант Райли Опелка в четвъртия кръг, испанския феномен Карлос Алкарас на четвъртфиналите и един измежду норвежеца Каспер Рууд или поляка Хуберт Хуркач на полуфиналите. 

В осмината на Хуркач е и българският ас Григор Димитров, който би могъл да играе с миналогодишния полуфиналист в четвъртия кръг.

Сред най-любопитните мачове на старта на турнира се очертава да бъде този между номер 10 в схемата Яник Синер (Италия) и трикратния победител в турнири от Големия шлем Стан Вавринка. Шампионът на "Уимбълдън" за 2013 и 2016 година Анди Мъри също е в тази част на схемата. Британецът ще играе на старта с австралиеца Джеймс Дъкуорт, а в третия кръг може да срещне Вавринка или Синер. 

Ексцентричният австралиец Ник Кирьос започва турнира с мач срещу британската надежда Пол Джъб, докато специалистът в играта сервис-мрежа Максим Креси ще бъде опасно препятствие за Феликс Оже-Алиасим още в първия кръг.

Снимка: БГНЕС