Класирана на 1 204 място в света и без състезателен мач на сингъл през последните 12 месеца, Серина Уилямс ще влезе в Уимбълдън, преследвайки това, което би било нейния най-голям триумф.

Седемкратната шампионка в All England Club също ще преследва рекордна 24-та титла от Големия шлем.

Шансовете рядко са били толкова подредени срещу великата американка, която може да стане първата жена, която не е поставена, спечелила Уимбълдън.

Уилямс не е играла на турнир на сингъл, откакто накуцвайки, със сълзи, напусна Уимбълдън в първия кръг срещу Аляксандра Саснович през 2021 г.

Американската звезда бе втора на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ през 2018 и 2019 г., тъй като рекордът на Маргарет Корт за всички времена от 24 титли от Големия шлем остана недостижим.

"Не съм се оттеглила. Просто трябваше да се излекувам физически, психически. Нямах планове. Просто не знаех кога ще се върна. Не знаех как ще се върна", каза 40-годишната тенисистка в събота.

Уилямс подгрява за Уимбълдън, като играе на двойки с Онс Жабур в Ийстбърн и започва в All England Club срещу французойката Хармани Тан, класирана 113 и която прави своя дебют в турнира.

Когато Уилямс изигра първия си Уимбълдън през 1998 г., сегашната номер 1 в света Ига Швьонтек е само тригодишна.

21-годишната полякиня пристига на турнира с втора осигурена титла на Откритото първенство на Франция и с поредица от 35 победи.

Това се равнява на 35 поредни победи на Винъс Уилямс през 2000 г. , което е най-дългата печеливша серия при жените в 21-ви век.

„Видях Серена в петък, бях доста поразена“, каза Швьонтек, която спечели шест титли през 2022 г.

"Само да я видиш наоколо е страхотно, защото тя е такава легенда, няма никой, който да е направил толкова много в тениса."