Поставеният под номер 1 в схемата Новак Джокович (Сърбия) се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис. В четвъртия кръг защитаващият титлата си Джокович победи участващия с „уайлд кард“ нидерландец Тим ван Райтховен с 6:2, 4:6, 6:1, 6:2 за 2 часа и 39 минути в късния мач от програмата на „Уимбълдън“ в неделя. Съперник на сърбина на четвъртфиналите ще е десетият поставен в схемата италианец Яник Синер, предава БТА.

Новак Джокович, шесткратен шампион в Лондон, преследва четвърта поредна титла на турнира от Големия шлем. Той имаше проблеми само във втория сет, в който допусна пробив в седмия гейм и Ван Райтховен поведе с 4:3 и спечели с 6:4.

Двубоят бе заплашен от наближаването на вечерния час за игра, но с по два пробива в третия и четвъртия сет Джокович стигна до победата след нидерландеца, за когото това бе първо участие в Големия шлем.

За сръбския тенисист това бе 25-а поредна победа на сингъл на „Уимбълдън“, като само Бьорн Борг (41), Роджър Федерер (40) и Пийт Сампрас (31) имат повече поредни успеха. Новак Джокович няма поражение в турнира от четвъртфиналния си мач срещу Томаш Бердих през 2017 година.

„Не знаех, че има вечерен час. Ок, добре, че приключихме. Извадих късмет, тъй като оставаха 20 минути. Преди съм играл в рамките на два дни при затворен покрив срещу Надал преди няколко години и никога не е приятно, ако не можеш да приключиш срещата си в същия ден“, коментира Джокович.

„Доволен съм, че го направих и очаквам следващото предизвикателство“, каза още сърбинът, а по повод Тим ван Райтховен, той заяви: „Той бе труден противник, един вид ново лице в АТП тура, а вече победи играчи от топ 5, топ 10 в света. Знаех, че няма да е лесно, защото е доста талантлив.“

„Отне ми малко време, за да свикна със скоростта му, с условията при затворен покрив, които са малко по-различно, така че имаше нужда от малко приспособяване, но като цяло се справих добре“, добави Новак Джокович.

Снимка: БГНЕС